32

Русия с нова европейска титла в мъжкия волейбол

Русия с нова европейска титла в мъжкия волейбол

Най-титулуваният отбор в европейския мъжки волейбол Русия увеличи колекцията си от титли на континенталните първенства с още една. "Сборная" ликува с отличието на Европейския шампионат в Полша след труден успех на финала над Германия. 

Руснаците надделяха с 3:2, като в отделните части резултатът беше 25:19, 20:25, 25:22, 17:25, 15:13 в тяхна полза. Така те триумфираха с рекордната 14-а титла от такъв форум. Германците пък взеха първи медал от континентален шампионат и могат да са горди с представянето си. 

Първият гейм мина под руска диктовка и мнозина очакваха това да е просто прелюдията към доминантен успех в тази битка. Но германците показаха зъби и водени от диагонала си Гьорг Грозер изравниха след 25:20. 

Пак Русия измъкна третия гейм, докато четвъртият се превърна в истински рецитал от страна на Бундестима, който можеше да бие и по-разгромно съперника си в него, но се задоволи и с 25:17, за да вкара нещата в тайбрек. 

В него Германия поведе с 5:2 след хубава серия на Грозер. Впоследствие обаче диагоналът получи контузия в глезена, което повлия на представянето му. В тези моменти на сцената излезе колегата му от руския състав Максим Михайлов и в крайна сметка след 15:13 победата в този финал беше за "Сборная". 

Среброто остава за Германия, докато бронзовото отличие е за Сърбия. Четвъртото място остава за изненадата Белгия, докато българските национали приключват на петата позиция, с една по-надолу от предишното си участие на европейски финали.