22

Покер

Покер

Както във всички други игри, така и във покера първото нещо, което трябва да направи всеки играч е да се запознае с правилата и стратегиите за успех. В наши дни съществуват много разновидности на покер играта и е необходимо да разучите добре стъпките и тънкостите в нея, за да се превърнете в един добър и успял играч.

Покера е хазартна игра, която се играе с 52 броя карти, а броя на играчите може да бъде в диапазона от 2 до 10. С развитието на играта и технологиите през времето, в наши дни е възможно тя да се играе и от един играч, чрез интернет пространството или игралните машини в казината. 

Подреждането на картите в играта от силни към слаби изглежда така: асо, поп, дама, вале, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2. Ръцете в покера са съставени от 5 карти, кат цветовете нямат значение – боите в играта са равни.

Стъпки на играта

  • при започване на играта, играещите избират първоначален залог и поставят част от чиповете си в централната част на масата – т.нар. миза залог;
  • раздават се карти на играчите – по посока на часовниковата стрелка;
  • играещите проверяват картите си след което имат шанс да увеличат залога си, чрез дбавянето на още чипове към мизата. Останалите участници имат възможност да добавят чипове към мизата (поне същият брой), или да спрат играта;
  • участниците, които продължават играта си се пределят като активни играчи. След като играчите са поставили своите чипове се обявява край на залагането. (Спрямо вида покер, които се играе от участниците  може да се раздават още карти, като участниците могат да разменят няколко карти, след което залагането се повтаря.);
  • когато последното залагане е завършило следва откриване на картите на участниците: този който държи най-силната ръка, печели цялата миза. При оставането само на един активен играч, печалбата остава за него, като не е необходимо дори да разкрива картите, които държи.

Термини в покера 

Покер ръцете винаги се състоят от 5 карти. В определени разновидности на играта може да бъдат раздадени повече от тях, но винаги печелившите ръце са сбор от 5 карти по избор. 

Подреждане на покер ръцете / силни към слаби

Стрейт флъш се наричат поредни 5 карти, които са от една боя. Най силната стрейт флъш (наричана още роял флъш) покер ръка е Асо (A) -Поп (K) -Дама (D) -Вале (J) -10 от една боя. Понякога асото може да бъде и слаба карта в комбинация/  5-4-3-2-Асо (A), която се нарича уийл. 

Каре – състои се от четири еднакви карти и една допълнителна. Картата, която е различна от останалите се нарича кикер.

Фул хаус – налице е, когато в една ръка имаме чифт и три еднакви карти. Тази ръка понякога може да се срещне и под името боут.

Флъш – карти от една боя, но не поредни.

Стрейт - пет поредни, независими от боята карти.    

Тройка – трипс ръка. Тази покер комбинация се състои от три еднакви и един чифт различни карти, например 8-8-8-10-5. 

Два чифта - две еднакви карти в комбинация с  други две еднакви карти и карта кикер: 7-7- Дама (D)- Дама (D)-4 

Чифт – два броя еднакви карти и три различни: – например Поп (K)-Поп (K)-Асо (A)-8-7.

Празна ръка/ Висока карта - пет различни непоследователни карти, които не са от еднаква боя.

Покер правила