22

Изкуството на войната при покера

Изкуството на войната при покера

Ако погледнем нещата от друг ъгъл, игра като покера може да има общо с бруталния водовъртеж на въоръжените конфликти. Тихите герои стоят на масата, местят чипове. Изглежда като един свят, далеч от очуканите колене на войниците, нагазили дълбоко в замръзналата кал, рискувайки живота си в защита на страната и принципите си.

Ако се заровите по-дълбоко в сложната психология и на играта и вие ще откриете война в сърцето и душата на покера. Играчите са бойци, масата е бойното поле, а залагането е оръжие. Не се заблуждавайте, покерът е война.

Битка на масата

Това хипербола ли е? Преувеличение на залозите? Преди всичко, във война животът е заложен на карта. На покер масите не е заложено нищо друго освен банкрола и гордостта на играча. Никой не е осакатен, никой не умира и никой не страда от безброй ужасяващи и трагични събития, които произтичат от войната.

Поглеждайки от предните бойни линии, би било трудно да предположим, дори и хипотетично, че това там са покер играчи, които имат много допирни точки с войниците. Без да искам да поставям стереотипи твърде свободно, би било доста лесно да се направи разграничение между средностатистически покер играч и обикновения войник по вида им, атлетически способности и нивата на дисциплина.

Настройте фокуса на микроскопа и погледнете битката на микро ниво. Така допреди малко ярките контрасти между войната и покера започват да се размиват. Да погледнем от позицията на генерала. Той ръководи кампанията, грижи се за координиране на ресурсите и се стреми да надхитри и заблуди противника. Така стратегиите, използвани по време на война, започват да се обединяват с тези, използвани в покера.

Покер изкуството на войната

Знаменитият труд на Сун Дзъ „Изкуството на войната“ е бил използван като една от най-важните книги за стратезите, през цялата история досега. Написана преди 2500 години, вечната мъдрост в нея, тласка мъже от еклектичния фон до великите постижения.

В спортната сфера, треньорът на NFL Бил Беличик (5 Супер Купи) и Луиш Фелипе Сколари (Треньор №1 на Националния отбор по футбол на Бразилия, за 2002г.), цитират Сун Дзъ като средство за постигнатите им успехи.

В други области, генерали, политици и лидери в бизнеса са постигнали мащабни резултати и върхове като са били вдъхновени от философията, която налага Дзъ. Ако покера е война, можем да очакваме неговата доктрина да има връзка с някои от основните принципи на покер стратегията, а както ще видим по-нататък, това ще се окаже точно така.

Привидно в книгата „Изкуството на войната“ също се изследва психологията зад конфликтите, а именно тези прозрения в частност, могат да бъдат толкова поучителни в разработването на стабилна стратегия, за водене на покер война.

Нека погледнем по-отблизо някои от думите на Сун Дзъ и да видим как с лека променяна, в аналогията между тактиките, които той използва, за да завладее древен Китай, остават по-актуални от всякога в модерната игра на покер.

Сун Дзъ покер

„Ще победи този, който е благоразумен и изчаква в засада врага, който не е предпазлив.“ – Сун Дзъ, „Изкуството на войната“

Тази мъдрост удари акорд в редица ключови покер концепции, най-вече в тези, които са свързани с позицията.

Концепцията за засада на врага, може лесно да бъде тълкувана като стесняване на рейнджа от ръце, с които играете в ранна позиция. Така можете да „изчакате в засада,“ за да играете по-широк рейндж от ръце в по-късна позиция. Играта от позиция, ще ви даде широк спектър от оръжия на ваше разположение. Можете да контролирате пота, да залагате за стойност и да събирате информация за ръцете на противника си много по-лесно.

Въпреки това, бихте могли да приложите мисленето на Сун Дзъ, за да поддържате дисциплина, в момент на „бедствие“. Като покер играчи, всички сме попадали в ситуации, в които знаем, че сме победени, но упорстваме в разгара на битката, като правим прибързано плащане само, за да потвърдим страховете си. „Знаех, че го имаш.“ Това е едно класическо оплакване след съмнително плащане.

Разумният играч ще гледа да изглади тези безумия от играта си. Хвърлете ръката си и изчакайте по-добър момент за борба. Издебнете опонента си, когато на него му липсва тази дисциплина.

„Ще победи този, който знае кога да се сражава и кога — не.“ – Сун Дзъ, „Изкуството на войната“

Изчакването за игра в силна позиция и показването на дисциплина за фолд на посредствени ръце, ще ви даде едно добро предимство, с което ще видите драстичното покачване на покер печалбите си и ще ви постави в отлична позиция, за да спечелите покер войната.

Надмощие без конфликт

„Върховното превъзходство е да покориш врага, без да се сражаваш.“ – Сун Дзъ, „Изкуството на войната“

Философията на Сун Дзъ е много интересна, защото макар и да изглежда нелогично заглавието на творбата, много от идеите му произтичат от идеята за избягване на войната, когато това е възможно.

Цитатът по-горе има някои много очевидни приложения в турнирния покер. Трудно е да се печелят турнири като играете твърде често до шоу дауна. Математиката казва, че можете да спечелите няколко пъти, при шоу даун, но ще дойде момент, в който ще загубите една единствена ръка и ще видите как надеждите ви (за спечелване на тази покер война) се топят.

Можете да намалите на възможността това да се случи, като печелите потове без шоу даун, като накарате играчите да се откажат без да си показвате картите. Вероятно по-лесно е да се каже, отколкото да се направи, но все пак е разумно да се опитате да вземете пота, без шоу даун. Рейзвайте с толкова, с колкото можете да се отървете, уловете моментите, в които опонентите ви не се интересуват от пота, откраднете блайндовете, когато това е възможно.

Бъдете дейни и поддържайте темпото. Чрез прилагането на този натиск, ще накарате опонентите си да стават все по-предпазливи с вас и ще събирате чиповете бързо, без се налага твърде често да стигате до шоу даун.

Погрешно представяне на възможностите ви

„Подхвърли стръв, за да примамиш врага. Създай привидност за безредие и тогава му нанеси съкрушителен удар… Престори се, че изпитваш чувство на малоценност, и насърчавай неговото високомерие.“ – Сун Дзъ, „Изкуството на войната“

Тази фраза е с толкова съществено значение в светът на покера, че виждаме как тези думи отекват в изказване на една от най-познатите фигури в историята на покера:

„Никога няма да навреди, ако опонентите ти те смятат за малко глуповат и че трудно би успял да си преброиш парите, камо ли да ги задържиш“ – Амарило Слим

Прекалено голямото его е много често срещан недостатък, както за слаби, така и за силни играчи. За някои не е достатъчно да бъдат най-добрият играч на масата, важно е всички други да знаят и оценяват това.

Това може да е в разрез с поставената стратегия. Защо да споделяте силните си страни с „врага“ на масата? В покер войната, погрешното представяне на вашите умения, може само да отслаби стратегията на опонентите ви и да отвори слабости в защитата им. Има множество начини, с които да насърчите това.

Някога случвало ли ви се е да се изправите пред съперник, който изказва пренебрежителни коментари по ваш адрес, след като е загубил пота? Разбира се, че ви се е случвало. Без съмнение това дразни малко и дори може да сте влизали в словесен конфликт помежду си. Следващият път, когато това се случи, погледнете на това по друг начин.

Ако сте били оскърбени, осмивани, омаловажавани, обидени или сте били гледани от високо на масата, било то в игра на живо или онлайн, трябва да устоите на желанието да отвърнете с мощна защитна сила. Това всъщност е една чудесна възможност да си осигурите реално и полезно предимство. Ако другите играчи подценяват способностите ви, това може да бъде само във ваша полза. Ще ги хванете неподготвени в сложна игра, а те нито ще го очакват, нито ще вярват, че е възможно за някого с толкова малко талант да го направи.

Ако ви е трудно да преглътнете егото си, вижте какво Сун Дзъ има да ви каже.

„Ще принудя противника да приеме силата ни за слабост, а слабостта ни за сила, и така ще превърна силата му в слабост.“ – Сун Дзъ, „Изкуството на войната“

Когато сте в труден момент на бойното поле, усмихнете се вътрешно и превърнете възприетата от опонента ви ваша слабост – в оръжие, което можете да използвате срещу него в покер войната.

Игра на числа

„Генералът, който печели битката, прави много сметки в крепостта си преди началото на сражението, Генералът, който губи прави само няколко сметки предварително.“ – Сун Дзъ, „Изкуството на войната“

Този невероятно прозорлив поглед от Сун Дзъ, може да бъде взет от „Изкуството на войната“ и да се вмъкне директно в покер арсенала ви, като просто замените „генералът“ с „покер играчът.“

Вярно е, че има играчи, които са постигнали завиден успех, без интензивен математически анализ на ситуациите в покера. Те компенсират липсата на упорита работа, с вроден талант.

Ако погледнете в покер играта си, с безпристрастният поглед на дисциплиниран стратег, ще пожънете успех и ще повишите крайният резултат.

Като отправна точка, би следвало да започнем от основите: възможността да направите флъш дроу, шансът да ударите стрейт и т.н. Трябва да извадите тези цифри интуитивно и автоматично, за да ви помогнат по време на игра, когато си изработвате пот одс.

Също така обмислете инвестицията в тракинг софтуер. Тези пакети предлагат много полезна помощ по време на игра, като поема голяма част от черната работа за изчисление на тенденциите на другите играчи. Информация, като това колко често опонента ви рейзва от BU, честота на 3-бет и колко често защитават блайндовете, може наистина да ви помогне да вземете информирано решение, за това кога и как да планувате атаката си за максимален резултат.

Отделете време за учене. Погледнете вече изиграните ръце, анализирайте местата, на които сте били слаби, изследвайте какъв би бил потенциала на различното изиграване на ръцете. Усилената работа ще ви се отплати и ще ви осигури увеличение на печалбите.

Ако след всяка покер сесия, разгледате поне една грешка, която сте направили и ако се стремите да я коригирате следващият път, скоро ще изгладите слабостите в играта си и ще започнете да се превръщате в реална заплаха на бойното поле.

Спечелване на покер войната

Това е доказателство за вечната мъдрост на Сун Дзъ. Можем да подходим към покер играта, като използваме много от основните му концепции и това ще се развие в печеливша посока.

„Покера е… едно очарователно, прекрасно, интригуващо приключение в откритото море на човешката природа,“ коментира Дейвид А Даниел. Това може би е ключът към разбирането, защо древният трактат на Сун Дзъ отразява мисленето на някои водещи покер стратези, две хилядолетия по-късно.

Покерът е игра на карти, игра на числа, едно забавление , хоби, за някои и професия. Под всичко това обаче се крие един сложен поглед върху човешката психика, причините на човек да направи, това което прави в търсене на победата. Погледнете същността на покер войната и на войсковата война и ще откриете стратегиите за воденето им. И двете са управлявани от едни и същи неща, именно онези, които ни мотивират всички нас като човешки същества.

Разберете ближния си, адаптирайте плановете си, за да избегнете конфликт, приложете натиск, създайте погрешна представа за себе си и това, което държите, хвърлете усилие в изучаването на числата и играта ви ще процъфтява и расте.

Станете поддръжник на Сун Дзъ покера и ще сте на път към процъфтяващата печалба. Ще оставим последните думи на самият него.

„Ако познаваш врага и познаваш себе си, не трябва да се страхуваш дори от хиляди битки. Ако познаваш себе си и не познаваш врага, за всяка победа ще получиш страхотно поражение. Но ако не познаваш себе си и не познаваш врага, то тогава ти си глупак и ще търпиш поражение във всяка една битка.“ – Сун Дзъ, „Изкуството на войната“