35

Хамилтън удържа Фетел и триумфира на "Спа"

Хамилтън удържа Фетел и триумфира на "Спа"

Трикратният световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън спечели състезанието на Голямата награда на Белгия. Хамилтън беляза своето състезание номер 200 с 58-ия си успех в кариерата си.

Британецът също така намали преднината в генералното класиране на Фетел на 7 точки.

Себастиан Фетел финишира втори на "Спа", а трети се нареди Даниел Рикиардо. 

Хамилтън поведе колоната от самото начало на състезанието и не изпусна водачеството си до края. Критичният момент за световния шампион бе след влизането на кола за сигурност във втората половина на надпреварата. Пилотите на Форс Индия се сблъскаха и това предизвика влизане на колата за сигурност. След нейното излизане от пистата Фетел, който бе стопил преднината на Хамилтън го атакува, но британецът не позволи изпреварване.

Себастиан Фетел остава лидер в генералното класиране с 220 точки. Хамилтън вече е с 213 точки, а трети е завършилият пети в Белгия Валтери Ботас със 179 точки.

Развитието на състезанието

Люис Хамилтън и Себастиан Фетел запазиха първа и втора позиция. Трети и четвърти се движат Валтери Ботас и Кими Райконен.

Себастиан Фетел записа най-бърза обиколка към момента в 4-ата обиколка на състезанието. Фетел даде време 1:50:613.

Малшанс за Макс Ферстапен! За него състезанието приключва в 8-ата обиколка заради технически проблеми.

Първото влизане в бокса за Люис Хамилтън е в 13-ата обиколка, Фетел излезе временно начело. В 15-ата обиколка и Валтери Ботас влезе в бокса.

Люис Хамилтън диктува темпото в челото на колоната пред Фетел и Ботас. Четвърти към 19-ата обиколка се движи Даниел Рикиардо. Себастиан Фетел намали малко аванса на Хамилтън, който към 25-ата обиколка на Гран При на Белгия е 1.3 секунди.

Кими Райконен е шести след Нико Нюлкенберг. Двамата съотборници от Форс Индия Серхио Перес и Естебан Окон се сблъскаха, като болидите и на двамата пострадаха, и трябваше да минат през бокса.

В резултат влезе кола за сигурност, която позволи на Себастиан Фетел да стопи преднината на Хамлитън. Веднага след оттеглянето на колата за сигурност, Фетел атакува и опита да излезе начело, но Люис Хамилтън не позволи изпреварване и към 34-ата обиколка на състезанието остава начело.

Пет обиколки преди края на надпреварата Люис Хамилтън продължава да води пред Себастиан Фетел.

Край на състезанието: Шампион е Люис Хамилтън!